Dr. Berghmans behandelt uw slagaderaandoening


Slagaderaandoening

De verschillende slagaderaandoeningen verklaard

 
Plaats van de klachten

Slagaderaandoening in de benen

Eerste symptomen

Als u last hebt van een slagaderaandoening in de benen, voelt u eerst verkrampingen bij het stappen. Daarnaast komen er ook pijnklachten in rust of wondklachten bij.

Classificatie opgesteld door Dr. Fontaine in 1954
  • Stadium I: vaatafwijkingen zonder klachten
  • Stadium II: etalagebenen
  • IIa wanneer u klachten hebt na meer dan 200 meter lopen.
  • IIb wanneer u pijn ervaart na minder dan 200 meter lopen.
  •  Stadium III: U ervaart pijn, ook al is uw lichaam in ruststand.
  • Stadium IV: trofische letsels: U merkt zweertjes aan tenen of voeten op die niet goed genezen.

Specifieke behandelingen

Wanneer u een slagaderaandoening heeft in uw benen, behandelen we deze met een van de onderstaande werkwijzes. Lees hieronder wat elke aandoening net is en hoe we deze met precisie behandelen:

  • Arteriële thrombectomie en thrombolyse
    Bij een acute of subacute thrombose krijgt een slagader weinig bevloeiing. Deze ischemie (of onvoldoende doorbloeding) kan tot verlies van ledematen leiden. Bij deze behandeling worden slagaderklonters chirurgisch verwijderd.

  • Chirurgische bypass
    Deze behandeling voeren we pas uit als uw arterieel lijden ernstig genoeg is. We gaan na of u al wandeltrainingen doet en in welke mate u afziet van rustpijn ondanks de pijnstilling. Ook wanneer u trofische letsels met wonden heeft, kunnen we via deze behandeling uw slagaderaandoening verhelpen.

  • Chirurgische endarterectomie
    Deze behandeling wordt gebruikt om een vernauwde en verkalkte liesslagader te genezen. Bij deze behandeling wordt het zieke stukje van de binnenkant van de slagader verwijdert.

  • Endovasculaire behandeling
    Bij deze behandeling wordt er geen chirurgische snede gemaakt en raakt het weefsel niet beschadigd. Deze behandeling kan slagaderlijden via een prik in de lies- of armslagader verhelpen. Indien nodig kan deze operatie ook herhaald worden.

Plaats van de klachten

Slagaderaandoening in de halsslagader

Een halsslagader vertakt zich in een interne tak naar de hersenen en een externe tak naar de hals- en aangezichtsstructuren. De bloedtoevoer naar de hersenen gebeurt dus via beide halsslagaders. Niet elke vernauwing van deze slagader vertoont symptomen.

Een beroerte als gevolg van een halsslagaderkwaal

Een slagaderaandoening in de halsslagader kan, net zoals hartkleplijden, tot een beroerte leiden. Deze symptomen kunnen zowel van korte als van blijvende duur zijn. U kan blijvende letsels oplopen en zelfs uitval ervaren. Het is daarom heel belangrijk om de symptomen die u ondervindt tijdig te herkennen.

Herken een beroerte:
  • U merkt krachtverlies op aan 1 kant of verlamming van een hand, been of arm.
  • Bij een beroerte kunt u een tintelend of een doof gevoel hebben in een hand, been of arm.
  • Spreken wordt moeilijker.
  • Afhangende mondhoeken zijn ook een symptoom.
  • Tot slot kan u ook een voorbijgaande blindheid aan 1 oog ervaren.

Daarnaast zijn symptomen afhankelijk van het gedeelte van de hersenen dat het zuurstoftekort ondervindt. Ook de uitgebreidheid van dit tekort speelt een rol.

Onderzoek van de halsslagader

Naargelang onze vermoedens, plannen we verschillende afspraken in om uw halsslagader te onderzoeken. Een CT-scan is soms aangewezen om de schade die reeds opgetreden vast te stellen. Naargelang de vernauwing van uw interne en externe halsslagader, raden we een chirurgische ingreep aan.

Specifieke behandelingen

Bij dit soort slagaderaandoening wordt er een bloedverdunner en cholesterol verlagend middel opgestart om de kans op beroertes en hartinfarcten te reduceren. Na het onderzoek van uw halsslagader wordt de keuze van behandeling, samen met de risico's, met u besproken. Er zijn 2 mogelijke behandelingen voor deze slagaderaandoening:

  • Carotis stenting
    Bij deze procedure wordt een vernauwde halsslagader via een punctie in de lies open geballonneerd en gestent.

  • Carotis endarterectomie
    Bij deze vaatheelkundige ingreep wordt de halsslagader ter hoogte van de hals uitgeruimd. Het zieke stukje binnenkant van de slagader wordt verwijderd. De buitenkant wordt vervolgens dichtgehecht.


Plaats van de klachten

Slagaderaandoening in de buikslagader

Via een echo en aanvullende CT-scan kan er een vernauwing in de buikslagader vastgesteld worden. Deze buikslagader loopt doorheen het middenrif en gaat achter de ingewanden door. Zo kan deze buikslagader verwijden en een aneurysma vormen. Van zodra dit aneurysma scheurt, veroorzaakt dit een hartaderbreuk, wat levensbedreigend is. Erfelijkheid speelt hier ook een rol. Laat dus ook uw bloedverwanten screenen na uw diagnose.

Symptomen van deze slagaderaandoening

Een buikslagaderkwaal kan tot een doorbloeding leiden. U kunt pijn ervaren en beperkt worden in wandelafstand, u kunt wonden krijgen. Bij mannen kan het zelfs potentieproblemen veroorzaken. Soms geeft een aneurysmavorming wat druk op de maag of ingewanden, met buikklachten tot gevolg. Meestal voelt de patiënt lange tijd geen klachten. Af en toe kunnen rugklachten ervaren worden.

Specifieke behandelingen

Voor deze slagaderaandoeningen voorzien we 2 mogelijke behandelingen:

  • Klassieke broekprothese
    Deze behandeling wordt ter hoogte van de buikslagader of bekkenvaten uitgevoerd. Bij deze chirurgische ingreep wordt de zieke aorta achter de ingewanden opgezocht en verwijderd. Afhankelijk van de uitgebreidheid van het slagaderprobleem wordt er een aftakking van de nierslagaders tot aan de bekken of tot in de liezen voorzien.

  • Endoprothese of EVAR
    Deze behandeling is enkel mogelijk als de anatomie van het aneurysma en de omliggende vaten het toelaten. Via de lies wordt de prothese in 2 of meerdere stukken geplaatst.


Niet zeker of u een slagaderaandoening heeft?

Ervaart u deze symptomen, maar bent u niet zeker of u een slagaderaandoening heeft?



Plan een consultatie
Slagaderaandoening