Andere aandoeningen van vaatheelkunde


Aandoeningen vaatheelkunde

Aandoeningen van vaatheelkunde uitgelicht

 
aandoening vaatheelkunde

Wondzorg

Wondzorg is een aandoening van vaatheelkunde waarbij het nodig is om het volledige probleem aan te pakken. Het is belangrijk dat u kijkt wat de oorzaak van deze wonde is. Behandel daarna de infectie. Een goede dagelijkse wondzorg is dan ook sterk aangeraden. Schakel een goede thuisverpleegkundige in en verzorg zo dagelijks je wondzorg. Kies tot slot het correcte verband.

Diabetes, vaatlijden, drukletsels of infecties kunnen aan de basis liggen van chronische wonden. Daarom is een onderzoek hiervan steeds belangrijk én sterk aangeraden.

Een correcte wondzorg houdt rekening met TIME

 • Tissue
  Dit is het dode of ongezonde weefsel rond de wonde vertraagt de genezing en kan infecties veroorzaken.

 • Infection
  Er is telkens een verhoogd aantal ontstekingsbevorderende stoffen in de wond aanwezig waardoor de wonde minder goed geneest.

 • Moisture
  Daarnaast kan er ook te veel wondvocht aanwezig zijn, wat ongunstig werkt op de genezing.

 • Edge
  De wondranden groeien onvoldoende aan. Dankzij de juiste verzorging wordt de verstoorde celgroei tegengegaan.

Meer over wondzorg


Aandoening Vaatheelkunde

Het syndroom van Raynaud


Het syndroom van Raynaud is een aandoeningen van vaatheelkunde waarbij de kleinere bloedvaten van de uitstekende lichaamsdelen, zoals uw neus of handen, hevig samentrekken. Hierdoor verkleuren deze lichaamsdelen van wit naar blauwpaars en rood. Dit samentrekken kan pijnlijk zijn, koud aanvoelen en zelfs gevoelsstoornissen veroorzaken.

De behandeling van deze vaatheelkundige ziekte is afhankelijk van het stadium. Eerst dient u de uitlokkende factoren te mijden. Een rookstop wordt vaak aanbevolen. Daarna zal onderzoek uitwijzen of de ziekte met medicatie of operatief behandeld kan worden.


Meer over het syndroom van Raynaud


Aandoening Vaatheelkunde

Rusteloze benen

Een vervelend gevoel in de onderbenen dat enkel weggaat bij de beweging van uw benen of slapeloosheid. Dat zijn de symptomen van rusteloze benen. De exacte oorzaak van deze vaatheelkundige ziekte is niet gekend, maar ligt vermoedelijk meer in de hersenen dan in de benen. Enkele risicofactoren zijn chronische aandoeningen, zwangerschap of bepaalde medicijnen zoals antidepressiva. Daarnaast spelen ook erfelijkheid en leeftijd een rol.

Meer over rusteloze benen

Aandoening Vaatheelkunde

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoeningen van vaatheelkunde waarbij er een hoge ophoping is van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit wijst op een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Zwellingen, vermoeidheid en een zwaar gevoel zijn enkele klachten die een lymfoedeem uitlokken. De oorzaken van een lymfoedeem zijn dan ook heel divers.

Hoewel de meeste vormen van lymfoedeem niet erfelijk zijn, kunt u wel geboren worden met een primaire lymfoedeem. Daarnaast komt een lymfoedeem relatief vaak voor na de behandeling van kanker. Een lymfescan bevestigt de diagnose. Een duplexonderzoek kan ook aangewezen zijn om veneuze insufficiëntie vast te stellen.

Meer over lymfoedeem


Aandoening Vaatheelkunde

Access hemodialyse

Access hemodialyse treed op wanneer de nieren niet functioneren zoals gewenst. In dit geval kan een dialyse aangeraden worden. Deze dialyse kan op 2 manieren uitgevoerd worden. Zo kan een gerijpte fistel worden aangesloten op de kunstnier, waardoor de kans op infectie kleiner is. Anderzijds kan er een katheter geplaatst worden in de hals als er een snellere dialyse nodig is.

Meer over Access hemodialyse


Niet zeker of u een aandoening van vaatheelkunde heeft?

Ervaart u één of meerdere van deze symptomen, maar bent u niet zeker of u een vaatheelkunde aandoening heeft?Plan een consultatie
Aandoeningen vaatheelkunde