Klassiekestripping

Indicatie voor uitvoeren van een klassieke stripping

  • Fors uitgezette, kronkelige aders en veel zijtakken in de lies.
  • Tromboflebitis met klonter in de ader.

Ingreep

  • Crossectomie : via een liesincisie wordt de monding van de oppervlakkige ader en haar zijtakken naar het diepe systeem onderbonden. (crosse (fr) = herdersstaf, waarmee de vorm van deze monding van de VSM en VSP in het diepe systeem wordt aangeduid).
  • Door de ader wordt aan een plastieken kabeltje (stripper) opgevoerd en vastgemaakt ter hoogte van de lies. De ader wordt dan zo verwijderd (uitgetrokken) van de lies naar de enkel of knie.
  • Müllerse resectie van de convoluten : via een puntvormige incisie wordt een uitgezette ader verwijderd met een haakje.

Voordelen

  • De ader wordt volledig weggenomen en ook de zijtakjes ter hoogte van de lies worden via de liesincisie doorgenomen.
  • Een klassieke stripping brengt geen extra kosten mee voor de patiënt (tenzij privé kamer gevraagd werd).

Nadelen

  • Forse hematoomvorming (blauwe plekken) door het sijpelen vanuit kleine zijtakjes in het strip-traject.
  • Tot zeker 6 weken postoperatief kan zwelling, verharding en blauwverkleuring aanwezig zijn, deze verdwijnen normaal gezien volledig na enkele weken.
  • Iets meer kans op kwetsuur van een gevoelszenuwtje (meestal binnenkant onderbeen). Dit is meestal niet blijvend en dooft uit over maanden.
  • Wonde in de lies kan infecteren bij fel zweten, gebrek aan goede hygiëne, diabetes.

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol

Symptomen en diagnose

Overzicht van de klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandelingen

Operatieve behandelingen

Afhankelijk van de bevindingen bij het duplex onderzoek wordt een ingreep of een ambulante behandeling voorgesteld.

Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.